Kategórie
Pracovné materiály Vzdelávanie

Pracovné listy: Vtáky

Pri našich zážitkových vzdelávacích programoch v areáli  E.K.O. centra ŽITO používame rôzne interaktívne pomôcky. Vytvorili sme originálne pracovné listy, ktoré deti zaujmú pestrosťou a hravosťou. Ponúkame ich ako pracovnú pomôcku pre Vás.

Môžete si ich stiahnuť a vytlačiť pre vašich žiakov / vaše deti. Ak Vás zaujali po vizuálnej stránke, odporúčame objednať si aspoň jeden kus. Sú vytlačené vo vysokej kvalite na  recyklovanom grafickom papieri v správnom formáte. A3 pracovné listy urobia radosť aj ako postery. 

Zakúpením pracovných listov ”Vtáky”  za cenu 10,-€ podporujete naše aktivity.

Všetky pracovné listy v jednom .zip súbore


Projekt bol podporený v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči, ktorý tvorí súčasť projektu Zelená župa.

Kategórie
Komunitné aktivity

Deň vody 2024

🌿 Oslava Dňa Vody v E.K.O. centre ŽITO! 🌊

Priatelia! V tento špeciálny deň, keď sa rozhoduje o budúcnosti krajiny, vás pozývame na podujatie, ktoré nám môže pomôcť rozhodnúť sa spraviť našu planétu zdravšou a zelenšou! 💧

🗓 Dátum: 23.03.2024 🕒 Čas: 13:00 – 18:00 📍 Lokalita: E.K.O. centrum ŽITO, Moravské Lieskové

Pridajte sa k nám na tento vzdelávací a inšpiratívny program, ktorý vám pomôže zlepšiť hospodárenie s vodou a biodiverzitu vo vašich domovoch, záhradách i okolitej krajine! 🏡💚

🌱 Program s lektorom Čestmírom Holušom:

🕒 Čas: 14:00 – 16:00

  • Vodozádržné opatrenia svojpomocne: Zistite, ako môžete svojpomocne implementovať vodozádržné opatrenia vo vašom okolí. 💦
  • Porovnanie dažďového záhonu a jazierka: Objavte ich výhody a nevýhody z pohľadu vodozádržných riešení a zistite, ktoré je pre vás najvhodnejšie. 🌿
  • Výber rastlín pre vodozádržné záhrady: Spoznajte tipy ako vyberať vhodné rastliny, na čo si dať pozor a ako podporiť biodiverzitu nie len vo vašej záhrade, ale i krajine. 🌸
  • Dôležitosť typu substrátu: Zistite, ako môže typ substrátu ovplyvniť vodozádržnosť ako prispieť k jeho zlepšeniu a tým podporiť rast rastlín.
  • Prezentácia (45min.) “Človek a voda – využitie vody z pohľadu permakulturej etiky”

💬 Počas podujatia budete mať príležitosť klásť otázky odborníkom a zdieľať svoje skúsenosti s ostatnými účastníkmi!

Lektor Čestmír Holuša sa dlhodobo venuje permakultúre a jej propagácii. Princípy permakultúry používa pri spracovávaní návrhov všetkých pozemkov. Okrem návrhov sa špecializuje aj na realizáciu prírodných záhrad a permakultúrnych pozemkov. Venuje sa aj realizáciám zelených striech a záhradných jazierok. Jeho veľkou záľubou je aj ovocinárstvo.

🎫 Vašu spokojnosť s lektorom a programom odmeňte príspevkom v ľubovolnej výške.

Príďte aj s deťmi, 🧒🏽 zahrajú sa na vonkajšom ihrisku, alebo zabavia pri interiérových výstavách. Pre menšie deti, ktoré lektor nezaujíma a nevedia byť samé bez dozoru, máme počas lektorovaného programu animátora 👩🏽‍🎨, ktorý sa im bude venovať.

Využite tento deň naplno a

#DeňVody #Udržateľnosť #VodozádržnéOpatrenia #Ekocentrum #Vzdelávanie #PrezidentskéVoľby

Kategórie
Nezaradené Workshopy

Vtáčia zima Workshop 24.2.2024

Príďte k nám so svojimi deťmi. Spoločne nájdeme odpovede na množstvo otázok. Napríklad prečo vtáky migrujú, kedy a čím ich kŕmiť. Naučíme sa rozoznávať rôzne druhy plodov a semien. Pochopíme význam hmyzu v živote vtákov a potravové reťazce. Spoznáme vtáčie druhy a rôzne typy búdok.

Kto bude mať záujem zostrojí vtáčiu búdku a naučí sa kde ju správne umiestniť vo svojom okolí. Workshop prebieha v areáli E.K.O centra ŽITO. Inšpiratívne prostredie, kde máte možnosť spoločne veľa zažiť a dozvedieť sa.

začiatok | 14:00 (dĺžka trvania min. 2 hodiny)
vek | od 7 rokov
kapacita | min. 8 detí
cena | základná 10,-€ za dieťa s doprovodom
plus možnosť dokúpiť
– vtáčiu búdku nezmontovanú +18,-€
– pracovné listy, plagáty +7,-€
registrácia na info@zitovsypke.sk
Informácie aj tel.: 0948 0948 66

Kategórie
Ukončené / pripravované Výstavy

Zmysel to má aj bez zmyslov (Ukončená)

Interaktívna výstava, v ktorej sa detskí návštevníci dozvedia o živote svojich vrstovníkov so špeciálnymi potrebami. Prostredníctvom hry, pri ktorej plnia úlohy v koži dieťaťa s postihnutím, spoznávajú hrdinov výnimočných kníh. Tu si môžte prelistovať sprievodcu výstavou. Tu si ho môžte stiahnuť a vytlačiť.

Termín konania :

od: 8. 2. 2024
do: 10. 3. 2024

Vystavenú výberovú kolekciu Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) za rok 2017 dopĺňajú tituly z fondu knižnice BIBIANY. Návštevníci si môžu zalistovať v pestrej zmesi kníh z celého sveta, či už sú to literárne portréty detí a mladých ľudí s rôznymi typmi postihnutia, knihy s Braillovým písmom, hmatovými ilustráciami alebo ľahko čitateľné knihy. 

Tu je katalóg z výstavy v ktorom je predstavená kolekcia z fondov knižnice BIBIANY.

Námet – Hana Ondrejičková. Scenár – Jana Michalová.

Odborná spolupráca – Miriam Halamičková. 

Výtvarno-priestorové riešenie – Zuzka Kadlčáková.

Kategórie
Aktuálne Výstavy

Hravá hlava

Výstava je inšpirovaná krásnou konceptuálnou knihou českých autorov Davida Böhma a Ondřeje Buddeusa: Hlava v hlavě.

Výstava je plná interaktívnych prvkov o tejto najdôležitejšej časti ľudského tela – hlave. Dozviete sa nielen to, ako ju stvárňovali rôzni umelci, ako ju ľudia rôzne nazývajú, ako v hlave vzniká nápad a koľko váži mozog, ale aj to, čo sú vrásky, na čo máme zmysly, aj to, prečo oči nerastú. Dokonca sa hlavu môžete naučiť aj kresliť.

Termín konania :

od: 8. 2. 2024
do: 30. 6. 2024

Výstava je inšpirovaná knihou Davida Böhma a Ondřeje Buddeuse Hlava v hlavě (Labyrint, 2013 & 2020) a sú v nej použité vizuálne i textové časti knihy.                            

Reinštalácia výstavy vznikla v spolupráci s detským domom umenia BIBIANA.

Námet a scenár – K. Kosánová; výtvarno-priestorové riešenie – B. Peuch; dramaturgia – V. Marákyová

Prajeme vám príjemné bádanie a zábavu!

Kategórie
Vzdelávacie programy Vzdelávanie

Vtáčia zima

  • Spoločne zistíme prečo vtáky dokážu lietať.
  • Robia si vtáky zásoby na zimu?
  • Čím sa živia, keď nie je v prírode ich hlavná zložka potravy – hmyz?
  • Čím sa živia a aké stratégie majú, aby prežili studené zimné obdobie?
  • Prečo niektoré druhy u nás v zime ostávajú a iné odlietajú – migrujú.

Cieľová skupina: 1. – 5. ročník ZŠ

Optimálny počet účastníkov: 20 -25 (min. skupina 16 žiakov)

Začiatok: cca 9:00 (nadväznosť na SAD, alebo podľa dohody)

Dĺžka programu: 3hodinový blok s prestávkou 3 x 45 minút

Miesto začiatku a ukončenia programu:
E.K.O. centrum ŽITO, ŽiTo v SÝPKE, Moravské Lieskové

Požiadavky na účastníkov: oblečenie do terénu, prispôsobené aktuálnej predpovedi počasia

Cieľ programu:

  • Oboznámiť sa a vedieť vysvetliť pojem migrácia, zistiť prečo vtáky migrujú.
  • Vedieť kedy a čím kŕmiť vtáky v zime. Rozoznať rôzne druhy semien a plodov.
  • Spoznať stále vtáčie druhy a rôzne typy búdok.
  • Pochopiť význam hmyzu v živote vtákov, potravné reťazce.
  • Zostrojiť vtáčiu búdku a zistiť kde ju správne umiestniť v areáli svojej školy.

Spôsob objednania:
edu@zitovsypke.sk
0907 981 334
Cena: 8,- € /žiak

Termíny programu „Vtáčia zima“ vo februári: (ďalšie termíny dohodou)

deň štpipostpoutpoutstšt
dátum891214192026272829
Kategórie
Aktuálne Výstavy

Veže do neba

Prečo ľudia stavajú veže? Na čo im slúžili a ako ich stavali tak, že nespadli? Aj na tieto otázky nájdu deti odpovede vo veľkej interaktívnej výstave plnej kreativity, ako môžte vidieť vo videu. Dozvedia sa všeličo o vysokých stavbách od Babylonskej veže cez mrakodrapy v New Yorku až po najvyššie a najmodernejšie stavby súčasnosti. Zoznámia sa s vynálezmi, ktoré takú stavbu umožnili postaviť, aj s problémami s vetrom, výkyvmi teplôt, či zemetraseniami. Samotné si vo výstave môžu postaviť vežu pomocou stavebníc z rôznych materiálov. Výstava poskytne malým i dospelým návštevníkom priestor na zamyslenie sa nad tým, ako preteky vo výstavbe vyšších a vyšších budov škodia životnému prostrediu.    

Termín konania :

od: 13. 1. 2024
do: 30. 3. 2024

Človek odjakživa túžil nájsť si miesto odkiaľ by videl svet, ktorý je ďalej ako ten, ktorý pozná.

Vždy chcel mať pocit, že je nad všetkým, že ovláda svet, ktorý vidí. Najprv mu poslúžil vysoký strom, neskôr si  z dostupného materiálu postavil vežu. Takto akosi to mohlo začať. Aj v našej výstave máme kopce, kde deti môžu vyliezť na najvyššie miesto, aby boli nad všetkým.

Ľudia postupne získavali skúsenosti a zručnosti a začali stavať vysoké veže a stavby. Každý asi pozná príbeh Babylonskej veže, ktorá mala siahať až do neba. Slávna Cheopsova pyramída z roku 2 580 pred n. l. Mala výšku 146, 5 metra. Aj návštevníci výstavy si môžu postaviť zo stavebnice čo najvyššiu vežu.

V stredoveku slúžili veže kostolov, hradov a mestských pevností ako pozorovateľne a mali aj obrannú funkciu. Ohromujúca bola výska veží gotických chrámov. Pri ich stavbe dostalo prácu veľké množstvo ľudí a vznikli špeciálne remeslá. Vo veľkých mestách bolo čoraz viac ľudí a málo miesta. Preto bolo výhodné stavať do výšky.

Objavy nových materiálov a technológií umožnili stavbu ešte vyšších budov. Ale to sme už v modernej dobe. Významným vynálezom umožňujúcim rozmach výškových stavieb bol výťah. Aj v našej výstave je taký, v ktorom deti zažijú pohľad z mrakodrapu. Stavba vysokých a obytných veží prinášala veľa problémov. Deti môžu na výstave skúmať, ako sa riešili také problémy ako výkyvy teplôt, pôsobenie vetra, ochrana pred požiarom alebo zemetrasenie.

Dnes už ľudia, vďaka najnovším vynálezom a technológiám, dokážu vyriešiť rôzne technické problémy, stojí to ale veľa peňazí. A tak sa výstavba najvyšších architektonických zázrakov stala prezentáciu bohatstva a moci.

Vo výstave môžu deti získať množstvo vedomostí z histórie a techniky stavby veží a výškových budov. Môžu si vďaka rôznym druhom stavebníc postaviť niekoľko typov veží alebo si navrhnúť aj vlastnú.

Výstava však poukazuje aj na nebezpečenstvo pretekov o najvyššiu stavbu, ktoré v súčasnom svete prebiehajú. Zámerom je oboznámiť deti s úžasnými vynálezmi a stavbami človeka, ale súčasne ich chce pripraviť na to, že treba mať na pamäti, aby táto snaha bola prospešná nielen ľuďom, ale musí byť ohľaduplná aj k prírode a chrániť našu Zem.

Námet, scenár a výtvarno-priestorové riešenie: Lucia Marušicová

Dramaturgia: Valéria Marákyová

O výstave priniesla reportáž aj TASR

Kategórie
Kurzy aktuálne

VYSTUPUJ S ODVAHOU

06. apríl – I. časť , 25. Máj 2024 – II. časť

V prvej časti sa účastníci naučia, ako si vo vypätých situáciach na pódiu uchovať prítomnosť a svoj priestor. Ako pracovať s hlasom, s dychom a ako tieto techniky využiť pri rozprávaní Vášho príbehu.

V druhej časti prenikneme do tajov pútavého rozprávania, vytvorenia zmysluplnej prednášky a dotkneme sa aj toho, ako profesionálne odpovedať na otázky.

O trénerke:

Anna Smetanová (PhD) prednášala na viac ako 70 offline a online konferenciách, workshopoch. Je pozvanou rečníčkou na festivaly, konferencie a kongresy. Je herečkou i trénerkou improvizačného divadla Playback. V ponúkanom kurze spája teóriu a prax a hravou formou Vás podporuje v budovaní odvahy vystupovať.
Viac informácií nájdete: www.nature-reconnection.eu


Organizácia a prihlasovanie:

Dva celodenné kurzy (I. a II. časť) sa konajú 06.04.2024 a 25.05.2024 prezenčne v priestoroch ŽiTo v SÝPKE v Moravskom Lieskovom. Trvajú od 10:00-16:00, vrátane prestávky na obed (v cene organizačných nákladov). Príspevok na organizačné náklady je 70 €. Práca a expertíza trénerky je ocenená zvlášť dobrovoľným darom.
Prihlasovanie je možné najneskôr do 2. marca 2024 emailom na edu@zitovsypke.sk

Daruj kurz ako darček:

Ak hľadáte unikátny darček, je možné zakúpiť Darčekový poukaz na kurz zaslaním požiadavky formou emailu.


Image by master1305 on Freepik

Kategórie
Eventy

Víkend otorených parkov a záhrad 2023

2. – 4. júna 2023 (pia-ne)

Tak ako je rozmanitosť dobrá a potrebná v prírode a záhradách, je potrebná aj v hudbe, umení a tiež je dôležitá aj v ľuďoch. 🌿🌱

Pridajte sa aj vy – ŽiTo rozmanito, ŽiTo tolerantne spolu s nami na trojdňovom podujatí Víkend otvorených parkov a záhrad, ktoré sa bude konať v areáli ŽiTo v SÝPKE.

Téma tohto ročníka nesie názov „Melódie záhrad“. Započúvajte sa s nami do zvukov prírody, našich exteriérových hudobných prvkov, šumu vtáčích krídiel ako aj kvalitného hudobného a sprievodného programu, ktorý sme prichystali.

Keďže náš areál ŽiTo v SÝPKE, ktorý pretvárame z časti bývalého poľnohospodárskeho družstva v Moravskom Lieskovom, ešte nie je verejne prístupný, máte príležitosť počas troch dní od 2. do 4. júna nahliadnuť, aké zmeny sme už uskutočnili.

Využite zvýhodnené vstupenky v predpredaji online


🪴Program: 🪴

Piatok, sobota, nedeľa

už od 14:00

otvárame pomyselné brány nášho areálu. V sadoch, v záhrade, v Sýpke i pred ňou bude možnosť si “zapatlať” ruky pri tvorení s keramikármi, smaltovať i vytvárať vlastné handmade výrobky. Rozbehnúť sa do priestoru a nájsť odpovede na otázky, spĺňať zábavné výzvy questingu, zvládnuť labyrint, zahrať sa pri originálnych hrách alebo si sadnúť pod stromy a počúvať rozprávky? To všetko a ešte viac je prichystané pred hlavným programom. Dávame priestor aj iným združeniam, aby sme sa oboznámili s ich aktivitami.

Hlad aj smäd u nás zaženiete a určite si nenechajte ujsť náš príbeh, ako to celé začalo.

📅 Piatok

18:00 – Branislav Hargaš


19:30 – Skrznaskrz (koncert — big-beat / Hustopeče CZ)

https://bandzone.cz/skrznaskrz?at=dashboard
https://www.facebook.com/kapelaskrznaskrz

📅 Sobota
16:00 – Kniha Jobusova
(čítanie pre deti + workshop)

JOBUSOVKY – literárno – hudobný program so spisovateľom, hudobníkom a hercom Braňom Jobusom o jeho rozprávkových knihách. Od Láskavých rozprávok až po Zberný dvor.

18:00 – Vrbovskí víťazi – (koncert)

Vrbovskí víťazi – hudobno-pracovná skupina hrajúca vlastný hudobný štýl Priemyselný folklór. Každú pieseň hrajú na inom doma vyrobenom hudobnom nástroji ktorý vyrába pán brat Andrej Jobus osobne. Tento humorno-satirický koncept je naživo performovaný netradičnými, často podomácky vyrobenými hudobnými nástrojmi a charakterizujú ho absurdné, až groteskné prvky.

19:30 – Už sa to rysuje – (funk-rock z Hlohovca)

📅 Nedeľa
16:00 – Divadlo Morgonrock
– (bábkové predstavenie O čertovi Kolofónovi, Vhodné pre deti od 3 rokov)

Predstavenie O čertovi Kolofónovi je potešením pre malých aj veľkých divákov. Mix čertovských rozprávok, popkultúry, divokého západu a romantických komédií je receptom na hodinu neopakovateľnej zábavy v spoločnosti marionetových bábok. Hlavný hrdina čert Kolofón to má ťažké, život nie je len v pekle z kotla vylyzovať a jeho príbeh dospetia môže začať, keď stretne hyperaktívne deti fičiace si na biostrave Janka a Marienku.

18:00 – Malý komorný orchester NMnV – koncert a jedno prekvapenie

Počas trvania Víkendu otvorených parkov a záhrad budú v areáli prebiehať taktiež aj tvorivé dielne, čítačky pre deti, questing v sadoch, exteriérové hry či komentované prehliadky.

Tešíme sa na vás!

*vyhradzujeme si zmeny v programe a program budeme prispôsobovať aj počasiu. O všetkom vás budeme včas informovať 🍎

Kategórie
Eventy

Otvorené sady a záhrada

Pozývame Vás v sobotu
22.10. od 11:00 do 15:00

do priestorov našej záhrady s prvkami prírodnej záhrady a výnimočným vzhľadom, inšpirujúcu každého návštevníka k interaktívnej hre, poznávaniu aj oddychu s prvkom prekvapenia.

V tomto čase ponúkame:

  • Predaj trvaliek z našich záhonov
  • Jablká zo sadu
  • Vtáčie búdky – jednoduchá výroba búdok
  • Príprava a pečenie placiek nad ohňom
  • Teplé občerstvenie
  • Kurz zakladania trvalkových záhonov (info a registrácia)